Ne félj, nem vagy egyedül!

Vigasztaló Szó

Boldog Batthyány-Strattmann László

2021. január 14. - vigasztaloszo

Boldog németújvári herceg Batthyány-Strattmann László Antal János Lajos, (1915-től herceg) (Liber Regius LXXIII. 254) 1870. október 28-án született Dunakilitiben és Bécsben, 1931. január 22-én, 14 szenvedésekkel kísért hónap után költözött örök hazájába. Magyar főnemes, a „szegények orvosa”, császári és királyi kamarás, az Aranygyapjas rend lovagja, Vas vármegye örökös főispánja. Felmenői között megtalálható az egyházfejedelem, a törökverő hős, az államférfi. A hatalmas nevek árnyékában kényelmesen eléldegélhetett volna, de ő a dolgos szolgálat útját választotta: ő lett az „orvos a hercegek között és herceg az orvosok között”.

Életútja nem volt mentes a zökkenőktől, bűnöktől sem. Vallásos neveltetése ellenére szüksége volt a megtérésre, amelynek első lépcsője felesége révén érkezett el: Coreth Mária Terézia (Mizl) szentségi házasságot akar kötni. A szentségi felkészülés elindítja az ifjú orvost az életszentség útján. A mélyebb megtérés felé a szenvedés árán jut el: kis elsőszülött fia, Ödön 2 és fél éves korában súlyosan megbetegszik, egy kislány pedig, Mária Anna 3 és fél éves korában meghal. Ekkor kezd el vallásos könyveket olvasni és naponta áldozni.

A szegények orvosa lesz: sokszor anyagilag is segíti a rászoruló betegeit.

Házassága boldog, szent házasság: feleségével együtt 3 napos készület után együtt végzik el életgyónásukat: példájukat még a sofőrjük is követi! Az evangelizációban példát mutatva nem csak életpéldája által nyer lelkeket az Úristennek: rövid lelki füzetet állított össze az élet alapvető kérdéseiről betegei számára. 

Emellett példás családapa: kiemelten fontos számára a gyermekeivel töltött idő. Boldog Batthyány-Strattmann László életében fontos szerepe van a Szűz Máriának. Feleségénél látja a Officium parvum -ot, Szűz Mária kis zsolozsmáját. Beszerezve egy saját példányt, ezt haláláig minden nap elimádkozta. A kórházában dolgozó Lily Coreth (aki később apáca lett) nevelőnőként szolgálta a családot. Így számol be a Batthyány-Strattmann család életéről:

“A család első útja reggel a kápolnába vezetett. A szentmisén az apa ministrált és egy fia. X. Piusz rendelete óta minden nap áldoztak. Utána felmentek a dolgozószobába, ahol közös hálaadást tartottak. Néhány egyszerű szóval az apa elmélkedést tartott a gyermekeknek, aminek a végén rendszerint ez a kérdés hangzott fel: Mit teszünk ma az Úr Jézusért? Egyébként reggeltől estig a betegekkel volt elfoglalva. Az este azonban mindig a gyermekeké és a családé. Kiválóan tudott alkalmazkodni a gyermekek gondolkodásmódjához, néha olyan volt maga is, mint egy gyerek. Kis szobrokat faragtak, kölnivízet készítettek, vasárnaponként az apa vezetésével - aki ezt egy pozsonyi cukrásztól kitanulta - cukorkát főztek. Aztán mozit játszottak, fényképeztek, vadásztak, indiánosdi volt a kertben, a parkban. A gyermekek öröme mindig határtalan volt.”

Életének utolsó 14 hónapjában hólyagrákkal szenvedett.Görcsök kínozzák, van, hogy egy nap akár 13 is. Szenvedéseiben Krisztushoz hasonul. Szenvedésében szenthez méltó szavakkal beszél:

“Boldog vagyok. Kegyetlenül szenvedek, de szeretem szenvedéseimet, és jól esik, hogy Krisztusért viselhetem.”

Amikor elviselhetetlenek a fájdalmai, ezt ismétli:

“Jézusom, add, hogy mindig jobban szeresselek!”.

Egy látogatójának egyszer rámutat a Mária-szoborra:

“Tőle tanulok szenvedni.”

(Puskely Mária: Dr. Batthyány-Strattmann László az életszentség útján)

Boldog László utolsó szavai a szent rózsafüzér szavai: este, negyed nyolckor - ahogyan azt családjával szokása volt - elmondja a rózsafüzért. Este tíz felé elalszik, hogy a Mennyben ébredjen fel dicsőségre.

A szentek számunkra közbenjárók, de példaképek is: a szent hercegorvos életében szemlélhetjük 

- a megtérés fontosságát,

- a szent házasélet mintaképét,

- családi élet példáját,

- a szegények szeretetét,

- az evangelizáció fontosságát,

- a szentmise értékét,

- igaz Mária tiszteletet,

- a szenvedés szent megélését.

Urunk, Jézus! Köszönjük, hogy földi életünk során tanúidnak felhőjére tekinthetünk, akik példaképeink, és támogatóink is. Köszönjük Boldog László hercegorvost, és kérünk, közbenjárására add meg nekünk, hogy példáját követve mi is éljünk bensőséges imaéletet, házastársunkat - mint kötelességünk is - minden embernél jobban szeressük és testi - lelki társaik legyünk. Áldd meg családjainkat, hogy a Tőled áradó szeretet tűzhelyei legyenek, ahol helye van a közös imának. Áldd meg munkahelyeinket, hogy ott Téged képviselve végezzük tevékenységünket. Segíts, hogy ne zárjuk be szívünket, ha a szegényeknek segítségre van szüksége, de ne elégedjünk meg az egyszerű adománnyal: adakozásunkat kísérje imádság és áldás. Tedd meg, Urunk, hogy ha hitünkről kérdeznek, szeretettel és egyszerűen tudjunk válaszolni, megosztani mindazt a jót, amit Te tettél életünkben. Végül kérünk, hogy áldd meg Boldog Battyhányi-Strattmann László közbenjárására a magyar orvosokat, egészségügyi dolgozókat, hogy embertársaik segítésében ki ne égjenek, és amikor megfáradnak, Benned Irgalmas Jézus, vigasztalásra, támaszra, felfrissülésre, Jó Pásztorukra találjanak. Megköszönjük, hogy meghallgatsz minket! Ámen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vigasztaloszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3516387936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása