Ne félj, nem vagy egyedül!

Vigasztaló Szó

Lwanga Szent Károly

2021. június 17. - vigasztaloszo

Lwanga Szent Károly és vértanútársai

Lwanga Szent Károly 1860. január 1-én született, az Uganda területén található Buganda királyságban. Felnőve egy helyi pogány istenség papja akart lenni. Mint ilyennek, szűzi életet kellett élnie. Nagyapja is ilyen pogány pap lehetett volna, de ehelyett a házasságot választotta. Az ifjú keményen tartotta a tisztaság állapotát. Az ugandai kabaka (urlakodó) szolgáglatába szegődik. 1879-ben érkeznek hazájába először a katolikus missziós rend tagjai, a „fehér atyák”. Lwanga megfigyeli őket, és látva a papok hűségesen és tisztán megélt cölibátusát (papi nőtlenség), dönt, hogy maga is katolikussá lesz, később hitoktatóként tevékenykedik. Az ugandai katolikusok hitismeretei nem egyszer okoztak meglepetést még a térítő protestáns misszionáriusoknak is.

1884-ben Mwanga lesz Buganda kabakája. A király kémkedés vádjával kivégezteti a helyi anglikán püspököt. Bizalmatlan a „fehér emberekkel” és hitük követőivel. Próbálja meggyőzni Károlyt is, hogy hagyja el hitét. Mire ő így felelt:

„Felség, úgy gondolod, hogy a fehér emberek és híveik szándéka megdönteni a Buganda Királyságot. Ez nem igaz, mert az általuk tanított vallás arra kötelez bennünket, hogy engedelmeskedjünk feletteseinknek, szeressük őket és dolgozzunk hazánk érdekében. Mindigséges szolgádnak neveztél, és én határozottan az is vagyok. Kész vagyok arra, hogy életemet adjam érted és az én királyságomért. Amióta beléptem az szolgálatodba, soha nem követtem el ellened semmi bűncselekményt, erről magad is meggyőződhetsz."

A keresztényüldözés hátterében azonban nem csak a kémkedés vádja állt. A helyi varázslók, akik az Evangélium miatt veszélyben érezték hatalmukat, szintén a keresztények ellen hangolták a királyt. A király maga homoszexuális hajlammal bírt, és szodómiáját más szörnyű bűnökkel is tetézte. Lwanga Szent Károly pedig tisztelettel, okossággal és kemény tisztasággal állt ellen és védte a rábízott apródokat is.

1886. május 25-én megszületik a halálos ítélet. A kivégzést pogány rítus szerinti módon és helyen viszik végbe: 60 km gyaloglás után tűz által halnak meg katolikusok és anglikánok az egy Krisztus vértanúiként.

Először Lwanga Károlyt égetik meg. Mikor lábai már csak elszenesedett csonkok voltak, a kínzók azt mondták neki, hogy ha a hitét megtagadja, elengedik. Erre ő így válaszolt.

„ Elégettek engem, de ez olyan mintha csupán vizet öntenétek a testemre.”

Halála előtt pedig felkiáltott:

„Katonda! - Istenem!”

Társai imádkozva és himnuszokat énekelve követték őt a lángsírba.

A bejegyzés trackback címe:

https://vigasztaloszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1816597172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása